тел: + 359 2 980 57 75; + 359 2 929 40 70;

Мивеки Б.К.

Туроператор

Лиценз PK-01-6353

Екскурзии и почивки
Почивки с автобуси
Почивки със самолет
Екскурзии и почивки в България
Хотели в чужбина
Хотели в страната

Автобуси
Под Наем




Един вълшебен ден Екскурзия до Цари Мали Град!

София - Цари Мали град – Белчин – Сапарева Баня - Ресиловски манастир - София

1 ден

Дестинация: България

Курорт: Курорт

Транспорт: Автобус

Дати: 10.10;17.10;24.10

Цена от: 20 лв.

 Екскурзия до Цари Мали Град!
 

Отпътуване в 8:00 ч. от Руски паметник, София в посока Цари Мали Град – антична римска крепост.

Комплексът беше официално открит на 18 юли 2013 г. Цари Мали Град е единствената римска крепост в България с ров и вал.

В крепостта ще можете да се пренесете в ежедневието на цивилното население от периода на късната античност. Ще може да видите експозиция от стенобитни оръдия, римски военни доспехи, както и възстановени оригинални подкови, звънци, накити, реконструиран тъкачен стан и мн. др.

Тук, на хълма една легенда е станала реалност. Това е легендата за Гала Плацидия, дъщерята на император Теодосий, тръгнала от Константинопол за Рим за да освободи сина си от пленничество в Равена. Брата на императрицата бил на смъртен одър и завета му бил да отидат до райско място в подножието на четирите планини край река Палакария, преди Сердика. Заръчал им да си отдъхнат на това място, и да напълнят всичките си амфори с тази чудодейна вода. Това щяло да им донесе здраве и сила и успех на начинанието им. Така и станало, армията на императрицата завзела Равена, освободила малолетния си син Валентиан и го провъзгласила за император.

Монетите са най-многобройните находки от крепостта, а една от най-впечатляващите е именно бронзова монета-минима на императрица Гала Плацидия.

В музейния комплекс ще може да се разходите сред реставрираните крепостни стени и кули, да видите реставрираната средновековна църква „Св. Петка”.

До крепостта се достига или чрез кратък пешеходен преход (около 30 минути по стръмна, чакълирана пътека) или чрез специално изграденото панорамно влакче (капацитет 8 човека в посока). 

Свободно време за разходка в района и посещение на атракционите, включващи забавления за деца и възрастни. 

Свободно време за обяд и посещение на басейните в Белчин баня, през летния сезон е задължително да си носите бански.  

Отпътуване за Сапарева баня, където ще може да видите единствения в България и Европа гейзер – фонтан, който изригва на всеки 28 сек. и е с температура 103 С.
 
Свободно време за разходка.
 
Отпътуване за Ресиловския манастир Покров Богородичен - постоянно действащ девически манастир, разположен в подножието на Рила, в гората над село Ресилово. Ще можете да се разходите в манастирския комплекс, състоящ се от църква, жилищни и стопански сгради, заобиколени от каменна ограда. В манастира са изложени за поклонение частици от мощите на Св.Екатерина, Св.Пантелеймон, Св.Варвара, Св.Харалампий и Св.Ксения, ценни икони донесени от Зографския манастир.
 
Отпътуване за София и пристигане вечерта.


Цена: 20 лв.

Цената включва: 

- транспорт
с автобус 
- екскурзоводско обслужване 

Цената не включва: 

- лични
разходи и храна 
- входни такси - Входът за Цари Мали Град за възрастни е 4 лв., за ученици, пенсионери и студенти е 2 лв., за деца под 7 г. и хора с увреждания е безплатен. 

Забележка: 

 
Туроператорът
си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата 

Минимален брой туристи за осъществяване на програма 40.
Срок за уведомяване за недостигнат минимум - 3 дни преди датата на отпътуване.